
بهترین روش مطالعه برای کنکور
بعد از آماده کردن یک برنامه درست و اصولی، قدم بعدی مطالعه اصولی برای رسیدن به موفقیت در آزمون سراسری است. در واقع شروعی درست و اصولی به شما کمک خواهد کرد تا نتیجه خوبی را از شرکت در کنکور بگیرید. برخی دانش آموزان گاهی کتابی را بارها و بارها می خوانند و سپس بدون آن که اطلاعات کامل و جامعی را از آن درک کرده باشند آن را به کناری انداخته و ادعا می کنند که مطالب کتاب حجیم و سنگین بوده و توانایی درک آن را ندارند.
هم چنین گروهی دیگر از دانش آموزان هستند که مطالب درسی را به خوبی خوانده و یاد می گیرند اما در جلسه امتحان و در زمان پاسخ گویی دچار فراموشی شده و نمی توانند به خوبی به سوالات پاسخ دهند. چنین دانش آموزانی نیز وقت خود را هدر می دهند؛ زیرا درس خواندن دارای اصول و روشی است، که مطالعه کردن با به کارگیری آن اصول باعث می شود که با تلاشی کمتر، بهره بیشتری از خواندن خود ببریم و انرژی خود را بیهوده هدر ندهیم.
اهمیت روش مطالعه مناسب
یکی از اصلی ترین دغدغه داوطلبین کنکوری این است که چگونه برای کنکور درس بخوانند. اهمیت این موضوع زمانی مشخص می شود که شما بدانید با داشتن برنامه ریزی خوب و مناسب، اگر شیوه صحیح درس خواندن را پیش نگیرید نمی توانید به نتیجه دلخواهی برسید.
روش و چگونگی مطالعه در چند سال اخیر بیشتر برای داوطلبان دارای اهمیت شده است. چون به دلیل اثر معدل در کنکور، باید در دوران تحصیل به خوبی درس خوانده و با معدل خوبی دیپلم بگیرید. از طرفی سازمان سنجش نیز با مفهومی کردن سوالات کنکور در سال های اخیر، داوطلبان را به خواندن دقیق کتاب درسی و عدم استفاده از روش های تستی رهنمون کرده است. به صورتی که بعد از بررسی سوالات به این نتیجه می رسیم که سوالات به سمت مفهومی شدن پیش می روند، یعنی این که کاملا از کلیشه ای بودن خارج شده اند.
از طرفی سوالات نیز به گونه ای طراحی می شود تا تنها کسانی که درس را به خوبی فهمیده باشند می توانند به آن پاسخ دهند. در واقع سوالات به گونه ای طراحی شده است که تنها داوطلبان باهوش تر و دقیق تر انتخاب شوند. زیرا برخی مراکز پیش دانشگاهی و دبیرستان ها، هم چنین کلاس های کنکور و موسسات دانش آموزان را به سطحی خواندن و حفظ کردن مطالب تشویق می کنند و دانش آموزان به جای این که درس را عمقی و مفهومی بیاموزند و اشکالات خود را برطرف کنند، در تستی خواندن و روش تست زدن تمرین می کنند. در مقابل سازمان سنجش برای مقابله با این روش غیر اصولی و نادرست سیاست مفهومی کردن سوالات و تاثیر معدل سال سوم را اندیشیده است تا دانش آموزان برای یادگیری و فهم بهتر درس ها ارزش بیشتری قائل شوند.
همان گونه که تا این جا نیز متوجه شدید شیوه صحیح درس خواندن در موفقیت دانش آموزان تاثیر بسزایی دارد. بنابراین در ادامه به شیوه صحیح درس خواندن و مطالعه می پردازیم.
شیوه صحیح درس خواندن و مطالعه
سعی کنید قبل از این که به کلاس درس رفته و درس جدیدی بگیرید، روزنامه وار هم که شده، مطلب جدید را بخوانید تا در کلاس درس، در هنگام تدریس دبیرتان ذهن شما آماده دریافت مطالب جدید بوده و بتوانید سوالات خود را بپرسید، درگیر موضوع شده و مطلب تدریس شده را بفهمید. شما خواسته یا ناخواسته زمانی را در مدرسه می گذرانید، پس سعی کنید که از این زمان نهایت استفاده را ببرید. شما باید سعی کنید تا حداکثر استفاده را از کلاس درس، معلمان، کلاس ها و دانش آموزان زرنگ تر داشته باشید، سعی کنید به خوبی به صحبت های معلم خود گوش کنید و به دقت موارد و نکات را یادداشت کنید و در آخر نیز تمام سوالات خود را بپرسید. تا این جا شما توانستید که تا 60 درصد یادگیری را انجام دهید و 40 درصد باقی مانده که خیلی نیز مهم است باقی می ماند.
دروسی که در مدرسه یاد گرفته اید را در همان روز مطالعه کنید تا درس و کاربرد آن کاملا در ذهن شما جای بگیرد. دوره درس و تمرین مسائل باقی مانده را به روزی موکول کنید که روز بعد مجدد این درس را در مدرسه دارید. حل تست و تمرین بیشتر را به روزی مانند جمعه و روزی تعطیل موکول کنید. در مورد دروسی مانند ریاضی و فیزیک، فهمیدن درس در کلاس خیلی مهم است. بنابراین منتظر نباشید که اگر درس را در کلاس یاد نگرفته اید بعد در منزل آن را یاد بگیرید، زیرا این امر به سختی اتفاق می افتد.
3 مرحله برای یادگیری کامل
در مرحله نخست درس را به صورت سریع و روزنامه وار بخوانید و از خود سوال بپرسید. در مرحله دوم به صورت عمیق مطالب را بخوانید و ضمن مطالعه، موارد و نکات مهم آن را خارج کرده و به صورت طرحی شبکه ای از کل به جزء سازماندهی کرده و در جایی یادداشت کنید، زیرا با سازماندهی مطالب کتاب درسی، موارد یاد گرفته شده نیز هر یک به طور منظم در ذهنتان جای گرفته و سازماندهی می شوند و بازیابی اطلاعات نیز راحت تر خواهد بود. در مرحله سوم و یا آخر درس را مرور کرده و از خود سوال بپرسید و یا این که با دوستانتان در مورد آن بحث کنید.
بعد از نیم ساعت تا 45 دقیقه که از درس خواندنتان گذشت، 5-10 دقیقه به خود استراحت داده و در این مدت به خود پاداش دهید. (مانند خوردن خوراکی مورد علاقه تان) این گونه به مطالعه علاقه بیشتری پیدا می کنید. پس از مطالعه کتاب آن را کنار نگذارید؛ زیرا بعد از گذشت یک روز مطالب درسی به میزان 70 درصد فراموش خواهند شد. برای جلوگیری از فراموشی مطالب و صرفه جویی در وقت و زمانتان مطالب را به ترتیب زمانی که گفته می شود مرور کنید:
مرور اول : یک روز بعد از مطالعه.
مرور دوم : 10 روز بعد از مرور اول.
مرور سوم: یک ماه بعد از مرور دوم.
مرور چهارم : سه ماه بعد از مرور سوم.
مرور پنجم : برای کنکوری ها معمولا باید در خرداد ماه صورت گیرد و به جمع بندی نهایی معروف می باشد. این تقسیم بندی قابل تغییر است و شما می توانید با توجه به سختی و آسان بودن دروس، مقدار مطلبی که در هر یادگیری می خوانید و قدرت حافظه و یادگیری خود، مدت مرور ها را تغییر دهید.
اهمیت مرور در مراحل مطالعه و یادگیری
به یاد داشته باشید که همان طور که شروع خواندن یک درس جدید حائز اهمیت است، مرور آن نیز دارای اهمیت است، برای این مرحله باید زیر مطالب مهم را خط بکشید و هم چنین خلاصه برداری کنید تا مطالب مهم را در زمان کمتری و بهتر یاد بگیرید. اکثر دانش آموزان فکر می کنند خلاصه نویسی کاری وقت گیر است و باعث می شود هنگام آماده شدن برای کنکور، بخشی از وقت و انرژی آن ها در زمان مطالعه از بین برود. اما بهتر است بدانید که همین خلاصه نویسی ها، بعدا در مطالعه مجدد دروس به شما کمک زیادی می کند. یادتان باشد که خط کشیدن زیر مطالب مهم و خلاصه برداری را خودتان انجام دهید نه این که خلاصه نویسی قسمت های مهم را از روی یادداشت های دوست و همکلاسی خود بخوانید. زیرا ممکن است نکات کلیدی که برای شما سخت و برای دوستانتان آسان بوده از قلم افتاده باشد. این موضوع باعث می شود که شما عملا قسمت هایی را نخوانده باشید و یا این که بعد از مطالعه اصلی آن را فراموش کنید.
روش پس ختام
نام این روش تشکیل شده از اول نام شش مرحله است : پیش خوانی، سوال کردن، خواندن، تفکر، از حفظ گفتن و مرور کردن. تصور کنید می خواهید بخشی از کتابی را خوانده و تصمیم دارید آن را بازیابی کنید. ابتدا باید با پیش خوانی مطلب، برداشتی کلی از موضوع را انجام دهید. این نوع پیش خوانی باعث می شود تا مطالب مهم را سازماندهی کنید. در مرحله بعد باید در مورد هر بخش پرسش هایی مطرح کنید. در مرحله سوم نیز باید هر بخش را با هدف پاسخ به پرسش های طرح شده بخوانید. در مرحله چهارم باید زمان خواندن، ساخت پرسش و ایجاد ارتباط بین دانسته های خود در مورد موضوع فکر کنید و به مطالبی که خوانده اید معنا دهید. در مراحل پنجم و ششم، باید سعی کنید واقعیت های اصلی مطالبی را که خوانده اید به یادآورید و به پرسش های طرح شده توسط خودتان پاسخ دهید.
دیدگاهتان را بنویسید