
توضیحاتی کامل پیرامون شیوه های گزینش بومی گزینی استانی، ناحیه ای، قطبی و کشوری
توضیحاتی کامل پیرامون شیوه های گزینش بومی گزینی استانی، ناحیه ای، قطبی و کشوری
بومی گزینی استانی، ناحیه ای، قطبی و کشوری
هر ساله با اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری و نزدیک شدن به زمان انتخاب رشته، تب و تاب داوطلبان کنکور برای انتخاب رشته ای مطمئن و دقیق بالا گرفته و مسائل مربوط به انتخاب رشته در صدر توجه داوطلبان و مشاوران قرار میگیره.
در این بین، یکی از موضوعاتی که از همون ابتدا داوطلبان رو با سوالاتی مواجه می کنه، نحوه پذیرش داوطلبان در موسسات آموزش عالی هست که طبق اعلام سازمان سنجش در دفترچه راهنمای انتخاب رشته، شامل پذیرش بومی گزینی به صورت استانی، ناحیه ای، قطبی و هم چنین پذیرش کشوری میشه.
حالا قصد داریم هر کدوم از این مفاهیم رو به زبان ساده به شما توضیح بدیم تا دغدغه هاتون برطرف بشه
بومی گزینی چیست
بومی گزینی شیوه ای نسبتا جدید در پذیرش افراده که چند سالی هست در دانشگاه های کشور اعمال میشه. بر اساس این شیوه، دانشگاه ها ملزم هستد حدود 20 درصد ظرفیت کد رشته های خودشون رو به داوطلبان آزاد (غیر بومی) اختصاص داده و ما بقی ظرفیت رو که چیزی حدود 80 درصد میشه رو به داوطلبان بومی خودشون اختصاص بدن.
خب فکر می کنم تا به این جا مشخص شد که اگر شما بومی منطقه ای باشید، شانس قبولی بسیار بیشتری برای قبولی در دانشگاه های اون منطقه خواهید داشت. پس یک سوال که احتمالا تاحالا توی ذهنتون مطرح شده این هستش که شما بومی چه مکان هایی محسوب می شید. جواب این سوالتون رو خواهیم داد؛ اما قبل از اون باید به تقسیم بندی های بسیار مهم بومی گزینی (که اغلب نادیده گرفته میشه!) اشاره کنیم:
-
بومی گزینی استانی
اون 80 درصد و 20 درصد رو که به خاطر دارید؟ منظور اینه که مثلا در رشته ای که پذیرش بومی گزینی استانی داره، دانشگاه ها 80 درصد داوطلبان بومی استانی و 20 درصد داوطلبان غیر بومی (آزاد) رو پذیرش میکنن.
مثال: شما اهل شهر رفسنجان و در نتیجه بومی استان کرمان هستین. در نتیجه شما در رشته هایی که پذیرش بومی گزینی استانی دارن، در دانشگاه های استان کرمان شانس بالایی برای قبولی دارید و در دانشگاه های استان های دیگه شانستون به نسبت کمتر هست. چرا که دانشگاه های استان کرمان 80 درصد داوطلبان بومی استان کرمان و 20 درصد داوطلبان آزاد رو جذب می کنن و در حالی که دانشگاه های سایر استان ها همین وضعیت رو به صورت بر عکس برای شما قائل میشن.
لازم به ذکره که اکثریت رشته های دبیری و همین طور کاردانی پذیرش بومی گزینی استانی دارن.
-
بومی گزینی ناحیه ای
یک شیوه پذیرش بسیار پر اهمیت! چرا که اکثریت رشته های پر طرفدار در گروه های مختلف آزمایشی، مثل پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، مهندسی مکانیک، مهندسی عمران، حقوق و… از طریق همین روش افراد را پذیرش میکنن.
خوب طرز کار پذیرش در این شیوه چیه
پذیرش در این روش هم درست مثل پذیرش در روش بومی گزینی استانی هست! یعنی همون 80 درصدی که مخصوص داوطلبان بومی هست و 20 درصدی که مخصوص داوطلبان غیر بومیه و اما یک تفاوت مهم هم وجود داره! اون هم گستره دانشگاه هایی هست که شما را بومی خودشون حساب می کنن. یعنی اگر در بومی گزینی استانی، شمای رفسنجانی فقط در قبال دانشگاه های استان کرمان بومی به حساب میومدید، در بومی گزینی ناحیه ای علاوه بر استان کرمان، بومی استان سیستان و بلوچستان هم به حساب اومده و همون قدر که شانس قبولی در دانشگاه های استان کرمان رو دارید، در دانشگاه های استان سیستان و بلوچستان هم شانس دارید؛ چرا که این دو استان به همراه هم یک ناحیه رو تشکیل میدن.
خوب! حالا چه استان هایی هم ناحیه هم هستن؟
در این مورد باید به دفترچه راهنمای انتخاب رشته سازمان سنجش مراجعه کنید، اما برای سهولت کار شما، ما اون ها رو یک جا برای شما آماده کردیم:
ناحیه یک (1): البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، قم، مرکزی
ناحیه دو (2): آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل
ناحیه سه (3): اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد
ناحیه چهار (4): سیستان و بلوچستان و کرمان
ناحیه پنج (5): بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان
ناحیه شش (6): کردستان، کرمانشاه، همدان
ناحیه هفت (7): ایلام، خوزستان، لرستان
ناحیه هشت (8): خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی
ناحیه نه (9): گلستان، گیلان، مازندران
مثال: با توجه به مکانیزم پذیرشی که در بالا توضیح دادیم و با توجه به نواحی نه گانه ذکر شده، یک فرد به طور مثال بوشهری، علاوه بر دانشگاه های بوشهر، شانس قبولی بسیار بیشتری در دانشگاه های استان های فارس، کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان نسبت به دانشگاه های دیگر استان ها داره؛ در بقیه نواحی هم به همین صورت عمل میشه.
-
بومی گزینی قطبی
این شیوه پذیرش هم به مانند دو شیوه قبلی با نسبت 80 به 20 میل به جذب داوطلبان بومی خودش داره. با این تفاوت که دایره استان های هم قطب از استانی و ناحیه ای بیشتر میشه. در این قسمت هم استان های هم قطب رو براتون آوردیم:
قطب یک (1): البرز، تهران، زنجان، سمنان، قم، قزوین، مرکزی، گلستان، گیلان، مازندران
قطب دو (2): خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، کرمان
قطب سه (3): آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، همدان، کردستان، کرمانشاه
قطب چهار (4): اصفهان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، یزد، لرستان، خوزستان
قطب پنج (5) : فارس، بوشهر، هرمزگان، کهگیلویه و بویراحمد،
مثال: شما به عنوان یک داوطلب اهل شهر همدان، در رشته هایی با شیوه گزینش بومی گزینی قطبی، علاوه بر دانشگاه های استان همدان، شانس قبولی بیشتری در دانشگاه های استان های آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، کردستان و کرمانشاه دارید. این این ویژگی در مورد داوطلبان سایر قطب ها نیز صدق می کنه.
رشته هایی مثل مهندسی برق، دامپزشکی، روانشناسی و… پذیرشی به این صورت دارن.
-
کشوری
شیوه پذیرش در برخی از رشته هایی که کم طرفدارترند، به این صورت هست. در این روش بومی گزینی مطرح نبوده و داوطلبان صرفا بر اساس نمره کسب شده در آزمون سراسری گزینش می شوند. البته بر اساس جمعیت افراد شرکت کننده در آزمون سراسری در مناطق مختلف (مناطق 3،2،1) سهمیه هایی برای پذیرش در نظر گرفته شده تا حقی اجحاف نشود.
مثال: در رشته هایی که پذیرششان بدین صورت است، قبولی یک فرد مشهدی با فردی شیرازی در هیچ دانشگاهی تفاوتی نداشته و صرفا بر اساس نمره کسب شده در آزمون سراسری گزینش صورت می گیرد.
امیدواریم در این مطلب تونسته باشیم نگرانی های شما رو در رابطه با انواع طرق پذیرش در دانشگاه های کشورمون برطرف کرده باشیم.
قبولی مجدد در کنکور
جدول ضرایب دروس اختصاصی و عمومی در کنکور
توضیحاتی کامل پیرامون شیوه های گزینش بومی گزینی استانی، ناحیه ای، قطبی و کشوری
-
ممنون مفید بود برام
-
سلام و خسته نباشید
عالی بود؛ توضیحات کاملا جامع، ساده و قابل فهم بودن -
ممنونم خیلی خوب بود .متشکرم
-
متشکررررر
-
سلام.من تو استان خوزستان زندگی میکنم.محل تولدم آبادانه ولی ساکن بهبهانم.حالا این محل تولدم که تو آبادانه میتونه برا دانشگاه علوم پزشکی آبادان مفید باشه.
-
سلام. مرسی جواب سوالمو اینجا گرفتم
-
سلام وقت بخیر
بنده سال دوم دبیرستان رو در کاشمر استان خراسان رضوی درس خوندم ولی سال سوم رو در رباط کریم تهران و باز پیش دانشگاهی رو در کاشمر مجددا خوندم برام سواله که با این شکل و باتوجه به اطلاعیه جدید دانشگاه فرهنگیان منوط به اینکه محل اخذ مدرک تحصیلی سال ماقبل آخر جزو منطقه بومی حساب میشه، منطقه بومی بنده کجا حساب میشه؟ ، آیا میشه هر دو استان به عنوان استان بومی حساب بشه؟ -
سلام.من در تهران زندگی میکنم .ولی در گیلان بدنیا امده ام .ایا بومی گیلان حساب میشم
-
سلام
خسته نباشید ببخشید من سال دومم رو کیش یعنی منطقه ۳ زندگی کردم اما سوم و چهارم تهران بودم اما شنیده ام اگر ۳ سال اخر تحصیل در ۱ مکان درس نخوانده باشیم محل تولد به عنوان منطقه من حساب میشود ، من در شاهرود به دنبا اومدم یعنی من الان شاهرود حساب میشم یا تهران -
سلام
اینکه مثلا پزشکی یه استان تا ۱۵۰۰ هست بعد میزنه بومی ۲۵۰۰قبولی چیه؟همون تعدیه؟مرسی
دیدگاهتان را بنویسید