
دلایل ایجاد خواب آلودگی هنگام مطالعه
دلایل ایجاد خواب آلودگی هنگام مطالعه
علت خواب آلودگی هنگام مطالعه
خوابیدن مانند غذا خوردن یکی از فرآیندهای لازم برای رشد و سلامت بدن است. اما این حقیقت را که چه میزان، چه زمان و در چه مکانی استراحت و خوابیدن رخ دهد دارای اهمیت است.
اکثر ما تجربه کرده ایم که در مواقع خاصی دچار خواب آلودگی شویم، مثلا با خوردن غذاهای خاص، در زمان های خاصی از روز مانند بعد از خوردن غذا و یا هنگام مطالعه که این هم می تواند به سلامتی و مکانیزم بدن هر شخص بستگی داشته باشد.
دلایلی که می تواند موجب خواب آلودگی هنگام مطالعه شود:
_ نحوه نشستن در زمان مطالعه
_ انتخاب زمان نامناسب برای مطالعه
_ نوع کتاب مورد مطالعه
بیشتر مواقع در زمان مطالعه به حالتی قرار می گیریم که بدن دیگر هیچ گونه فعالیتی ندارد. در زمانی که بدن بدون فعالیت است اسیدلاکتیک وارد خون و مایع بین سلولی شده که این موضوع دلیلی بر خستگی ایجاد شده است. اما چگونه؟
اسید لاکتیک سبب کم شدن اکسیژن خون می شود و در کمبود اکسیژن، کارکرد مغز پایین می آید و باعث خواب آلودگی می شود.
بنابراین چگونه می توان این خواب آلودگی را برطرف کرد؟
- درست نشستن هنگام مطالعه مهم است. بهتر است صاف بنشینید.
- از دراز کشیدن هنگام مطالعه خودداری کنید. چون این حالت موجب خواب آلودگی می شود.
- به مدت طولانی روی وضعیت ثابت نمانید. وقتی مداوم یک مطلب تکراری خوانده شود باعث خستگی ذهن می شود.
- زمان طولانی در یک حالت نشستن قرار نگیرید. سعی کنید موقعیت نشستن خود را تغییر دهید.
- گاهی از صدای بلند برای خواندن استفاده کنید.
- در زمان هایی که ذهن آمادگی بیشتری دارد به مطالعه بپردازید. مانند صبح زود.
- در صورت امکان برای رفع خواب آلودگی گاهی دوش آب ولرم یا سرد بگیرید.
- در زمان خستگی و خواب آلودگی مطالب و کتاب هایی که علاقه بیشتری دارید را مطالعه کنید.
تحقیقات نشان داده است که خوابیدن بعد از یادگیری مطلب در یادگیری بهتر آن کمک می کند. بنابراین بهتر است هر زمان که احساس کرده اید مطلبی را به قدر کافی مطالعه کرده و نیاز به خوابیدن دارید، استراحت کنید تا آن مطلب را بهتر به ذهن بسپارید.
خوابیدن پس از یادگیری و تاثیر آن در ماندگاری در ذهن !
لحظاتی از زندگی ما در خواب سپری می شود. خوابیدن باعث می شود انرژی تحلیل رفته در طی روز تامین شود.
گاهی خواب هایی را که می بینیم به یاد نمی آوریم، گاهی مقدار خیلی اندکی را بعد از مدتی که از خوابی بیدار می شویم به یاد می آوریم. گاهی خواب های رنگی و گاهی هم خواب های سیاه و سفید می بینیم. جالب است بدانید که انسان های نابینا هم خواب می بینند، با این تفاوت که خواب آن ها بیشتر دارای حس لامسه و درک است. حتی حیوانات هم می توانند خواب ببینند. مثلا گربه ها بیش از 70 درصد عمر خود را در خواب می گذرانند.
کم خوابی می تواند باعث ایجاد عوارضی مانند چاقی و بالا رفتن احتمال سکته شود.
به طور یقین تاکنون این جمله را که خوابیدن به ثبت دانسته هایتان در مغز کمک می کند نشنیده اید. این عنوان نتیجه پژوهش و تحقیق پروفسوری به نام متیو ویلسون در دانشکده مغز و علوم شناختی دانشگاه کمبریج است.
پروفسور ویلسون روی کارکرد مغز موش ها زمانی که در ماز سردرگم و دنبال پیدا کردن راه فرار بودند کار می کرد.
در یکی از مراحل آزمایش، پروفسور برای لحظاتی آزمایشگاه را ترک کرد. زمانی که برگشت با موش های خوابیده در وسط ماز مواجه شد. اما چیزی که باعث تعجب و حیرت پروفسور ویلسون شده بود این بود که دستگاه ثبت فعالیت مغزی نشان می داد که مغز موش ها در هنگام خواب هم مانند زمان بیداری و سرگردانی در ماز فعالیت دارد.
پروفسور سعی کرد این موضوع را در انسان ها هم آزمایش کند که آیا در انسان هم این قضیه می تواند اتفاق بیوفتد؟ آیا در انسان هم مانند موش ها وضعیت بیداری و خواب تفاوتی ندارد؟
سرانجام ویلسون به این نتیجه رسید که مغز انسان در حالت خواب به مرور آموخته های در زمان بیداری می پردازد و این قضیه باعث یادگیری عمیق تر و ثبت بهتر آموخته ها می شود.
به همین دلیل است که توصیه ما به شما این است که تا جایی که می توانید بعد از یادگیری به خوابیدن و استراحت بپردازید و شب قبل از امتحان حتما خوابیدن را فراموش نکنید و یقین داشته باشید که اطلاعات شما در مغز و حافظه شما بهتر تثبیت شده و باقی می ماند.
دیدگاهتان را بنویسید