
رهایی از آشفتگی ذهنی در سال کنکور
زمان باقی مانده تا کنکور برای همه مهم است. چه افرادی که از ابتدای سال شروع به خواندن کردند و چه کسانی که به هر دلیلی نتوانستند آن گونه که باید مطالعه کنند و تازه شروع به خواندن کردند. این زمان باقی مانده می تواند روی رتبه و درصد شما تاثیر زیادی داشته باشد. بنابراین باید از این فرصت به خوبی استفاده کنید. آشفتگی ذهنی یکی از مواردی است که می تواند هر داوطلبی را در این دوره آمادگی برای کنکور درگیر خود کند. چه داوطلبین زرنگ و با آمادگی بالا چه داوطلبین متوسط. آشفتگی ذهنی دلایل مختلفی دارد و به دلیل این که در زمان حساسی از آمادگی برای کنکور هستید بهتر است با راه های مقابله با آن آشنا شوید.
همه ما با وجود انجام کارهای بدنی و ذهنی زیادی که در طول روز انجام می دهیم مشغولیت های ذهنی خود را داریم. کار فکری و فعالیت های ذهنی کارهایی هدفمند هستند که به انجام آن ها می پردازیم ولی اشتغال ذهنی فعالیتی هدفمند نیست و ما با این که نسبت به آن آگاهی نداریم ولی به آن مشغول هستیم. اشتغال ذهنی معمولا به عوامل گذشته، اتفاقات روزمره و استرس در مورد آینده و مسائل مربوط به آن اختصاص دارد.
مشغول بودن مدام ذهن انرژی زیادی از ما می گیرد و بخش زیادی از انرژی ما به دلیل مسائلی که ذهن ما را اشغال کرده است از دست می رود. حتما به یاد دارید که گاهی با وجود این که فعالیت بدنی زیادی انجام نداده اید ولی احساس خستگی کردید. این به دلیل این است که ذهن شما درگیر فعالیت بوده است و به همین خسته شده است.
مشکل آشفتگی ذهنی ممکن است برای هر داوطلبی در مدت زمان مطالعه برای کنکور پیش بیاید و دلایل زیادی هم دارد که برای هر فرد متفاوت است. آشفتگی ذهنی برای یک داوطلب ممکن از ناشی از نداشتن یک برنامه خوب و مناسب برای مطالعه، استرس و فشار کنکور، مطالعه کم و نتیجه خوب نگرفتن از آزمون ها و … باشد. آشفتگی ذهنی مقدار زیادی از انرژی داوطلب را می گیرد و باعث می شود تا نتواند به خوبی از وقت و فکر خود استفاده کند.
برنامه ریزی کنید
همان طور که همیشه در مورد اهیمت برنامه ریزی صحبت کردیم، یکی از مراحل مهم موفقیت در کنکور داشتن برنامه ریزی است. این موضوع به حدی دارای اهمیت است که اگر داوطلبی تنها در روز آخر مانده به کنکور هم با برنامه مطالعه کند نسبت به روزهای دیگر مطالعه بهتر و مفیدتری داشته است. اولین قدم برای فرار از آشفتگی ذهنی این است که روی هدف و موضوع خاصی تمرکز کنید.
اگر احساس می کنید که به دلایلی برنامه ای که تاکنون با آن پیش می رفتید مناسب نیست و نمی تواند پاسخگویی فعالیت های درسی شما باشد بهتر است با توجه به میزان مطالعه ای که تاکنون داشته اید، میزان دروس مروری و تست هایی که باید بزنید و درس هایی که باید خوانده شود، با همکاری مشاور و معلمان و هم چنین خانواده، برنامه مناسب دیگری را تنظیم کنید. بعد از برنامه ریزی جدیدی که انجام داده اید بدون فکر کردن به گذشته و تفکرات منفی، تنها با فکر به آینده و استفاده از تجربیات گذشته خود از زمانی که باقی مانده است نهایت استفاده را ببرید. اگر باز هم متوجه شدید که برنامه شما مطابق با خواسته شما نیست و شما را به جلو پیش نمی برد نگران نباشید. مجدد آن را تغییر دهید. فقط مراقب باشید که دچار وسواس فکری نشوید زیرا زمان زیادی برای این کار ندارید.
افکار منفی را دور بریزید
همه ما در روز با افکار منفی زیادی درگیر می شویم. این افکار منفی در ذهن یک فرد کنکوری باعث می شود تا ذهن او آشفته شده و توانایی او برای یادگیری دروس تا حد زیادی پایین بیاید. اما نگران این قضیه نیاشید زیرا همه کنکوری ها در زمان هایی افکار منفی سراغشان می آید و درگیر این افکار منفی می شوند. ولی مسئله ای که در این جا مهم است این است که بتوانید این افکار را دور بریزید و به مسیر درست و اصلی خود برگردید. اتفاقات گذشته را کنار بگذارید. گذشته، گذشته است و تنها کاری که می توانید در مورد آن انجام دهید این است که از آن درس بگیرید. بنابراین افکاری که در مورد مسائل گذشته است و ذهن شما را درگیر کرده است از پس زمینه ذهن خود دور کنید زیرا که جزو مسائل غیر ضروری اند و باید کنار گذاشته شوند.
دور ریختن افکار منفی خیلی هم سخت نیست. تنها به هدف خود و رشته و دانشگاه و حتی شغلی که می خواهید در آینده مشغول آن شوید فکر کنید. فکر کنید که به هدف خود رسیده اید و حالا فرد مطرحی در جامعه و رشته خود هستید. این گونه انرژی تحلیل رفته شما بازیابی می شود و انگیزه شما برای ادامه مسیر دو چندان خواهد شد. عکس دانشگاه مورد نظر را به دیوار اتاق خود بزنید تا هر روز آن را ببینید. هدفتان را روی برگه ای بنویسید تا هر روز با آن رو به رو شوید و بدانید که فرصتی برای فکر به موارد منفی ندارید.
استراحت کنید
وقتی که صحبت از کنکور می شود برخی فکر می کنند که فرد کنکوری باید بی وقفه به درس خواندن بپردازد بدون این که استراحت و یا تفریحی داشته باشد. وقتی هم که به روزهای آخر نزدیک می شود این فکر در ذهن معلمان و مشاوران و حتی والدین بیشتر شکل می گیرد در صورتی که این تصور کاملا غلط و اشتباه است. فرد کنکوری که از چندین ماه قبل شروع به مطالعه کرده است و حالا مهمترین دوران خود را در حال سپری کردن است برای این که بتواند این دوره را با موفقیت طی کند نیاز به استراحت کافی دارد.
هر انسانی نیاز به استراحت دارد. این موضوع که می توان بدون استراحت کردن مسیر را ادامه داد اشتباه است. اگر در طول مسیر به تجدید قوا و استراحت نپردازیم به هر حال در جایی خستگی ما را از پای در می آورد.
همه داوطلبین کنکوری نیاز دارند که بین 6تا 7 ساعت بخوابند. حتی در طول روز و در حین مطالعه نیز باید وقفه ای را به منظور استراحت کردن به خود بدهند تا مطالبی که خوانده اند در ذهنشان تثبیت شود.
از استرس دوری کنید
یکی از مهم ترین عواملی که موجب آشفته شدن ذهن می شود استرس است. استرس و اضطراب موجب می شود تا داوطلب تصور کند که به قدر کافی مطالعه نداشته، نمی تواند به خوبی از پس سوالات بر بیاید، وقت کافی برای مطالعه دروس در روزهای باقی مانده ندارد و… این مسائل باعث می شود که ذهن شما آشفته شده و نتوانید بهره کافی را از مطالعه خود ببرید.
برای جلوگیری از استرس سعی کنید به خودتان اعتماد داشته باشید. خودتان با کس دیگری مقایسه نکنید. از مواردی که موجب زیاد شدن استرس شما می شود دوری کنید. تنها به هدفتان فکر کنید و با پشتکار به جلو بروید. اگر استرس شما به حدی است که نمی توانید آن را کنترل کنید حتما آن را خانواده خود در میان بگذارید. خواهید دید که چیزی که باعث استرس شما شده است چقدر برای کسی که از بیرون به آن نگاه می کند موضوع پیش پا افتاده ای است.
تفکیک کنید
مواردی که در طول روز ذهن شما را اشغال می کند یادداشت کنید. بهتر است چند روز تا چند هفته بر مسائلی که ذهنتان را درگیر خود ساخته است نظارت کنید. بعد از این که متوجه شدید که چه مسائلی ذهنتان را اشغال کرده است، مسائل مهم را از غیر مهم تفکیک کنید. یادتان باشد که باید مسائل مهم را در شکل و مسائل غیر مهم را در پس زمینه شکل قرار دهید.
اگر نمی دانید که چطور مسائل مهم را از غیر مهم تفکیک کنید، باید بگوییم که برای انجام این کار می توانید معیارهایی مثل چرا در گذشته موفق نشدم، چرا در ماه های قبل به خوبی درس نخواندم، یا نگرانی های مربوط به آینده مثل این که نتیجه کنکور در آینده چه خواهد شد و… را شاخص قرار دهید. مسائل غیر مهم روزانه مواردی هستند که غیر ضروری هستند و باید به پیش زمینه ذهنتان رانده شوند.
در ادامه نیز مواردی که سبب موفقت شما می شوند مانند تمرکز روی برنامه ریزی درست، شیوه مطالعه صحیح و چگونه درس خواندن مواردی است که باید در ذهن شما قرار گیرد تا موفق شوید.
در مورد آن صحبت کنید
هر وقت موضوعی، چه در زمینه کنکور و یا هر مسئله دیگری باعث آشفتگی ذهنتان شد، در مورد آن با کسی که راحت هستید صحبت کنید. صحبت کردن در مورد مسائلی که باعث آشفتگی ذهن شما شده است دارای مزیت هایی است از قبیل این که می تواند به شما احساس تایید شدن و شنیده شدن دهد و هم چنین می تواند شما را با دیدگاه های متفاوت دیگران آشنا کند.
داشتن کسی که به حرف های شما گوش کند و افکارتان را درک کند باعث می شود که فوریت، شدت و کثرت افکارتان از بین رفته و ذهنتان آرام شود و هم چنین شنیدن افکار دیگران می تواند شما را با دیدگاه های جدیدی آشنا سازد.
دیدگاهتان را بنویسید