
روش های خلاصه نویسی رشته ریاضی
روش های خلاصه نویسی رشته ریاضی
آموزش روش خلاصه نویسی، دروس عمومی + دروس تخصصی گروه ریاضی
یکی از ارکان اصلی موفقیت برای رتبه های برتر کنکور، خلاصه نویسی به صورت مرتب، مستمر و صحیح است که متاسفانه خیلی از دانش آموزان با روش خلاصه نویسی و یادداشت برداری رابطه خوبی ندارن و باید بگیم که خیلیاشون بلد نیستن خلاصه نویسی بکنن، ما در قسمت پایین کلیه روش های خلاصه نویسی رشته ریاضی رو برای شما به طور کامل و جامع توضیح میدیم.
مطمئنا خیلی در مورد اهمیت زیاد خلاصه نویسی شنیده باشید و احتمالاً خیلیها در مورد فواید آن برای شما گفتن. با اطمینان کامل به شما میگویم که یکی از مهمترین اصول مطالعه درسی، همین خلاصه نویسی و نکتهبرداری است که در سال گذشته به خیلی از رتبه های برتر کمک زیادی کرده.
شاید این کار برای خیلی از شما سخت، ناممکن و تا حدی وقتگیر و غیر منطقی به نظر بیاید، اما بدانید اگر یکبار وقت زیادی بگذارید و مبحثی را مطالعه و خلاصهبرداری کنید، دفعههای بعد لازم نیست کل مطلب را بخوانید، بلکه میتوانید فقط با نگاه کردن به خلاصه، کل آن مطلب را یادآوری کنید. مطمئن باشید بعد از عید و هر چه به کنکور نزدیکتر شویم، اگر خلاصهنویسی نکرده باشید، قطعا افسوس می خورید و شاید آن وقت کمی دیر باشد، پس پیشنهاد می کنیم که به آموزش هایی که برای شما داریم گوش بدید و با امید به خدا و تلاش خودتون بتونید سریع تر به موفقیت و هدفتون برسید.
نکات مهمی که لازمه به اون ها توجه بکنید
1) زمانی که میخواید شروع به خلاصه نویسی کنید و برای بار اول مطلبی را مطالعه میکنید، حتما زیر مطالب مهم خط بکشید و با هایلایت رنگیش کنید، این کار باعث میشود مطالب، بیشتر در ذهنتان جای بگیرد، در مرتبه بعدی مطالعه اگر نکتهای را از قلم انداختهاید، مجدد زیر آن را هم خط بکشید و به نکتههایی که دفعههای قبل زیر آنها خط کشیدهاید توجه بیشتری بکنید.
نکته : لازم نیست زیر کل مطالب کتاب خط بکشید، بلکه فقط نکتههای مهم و کلمههای کلیدی برای ما مهم هستند، کلمههایی که با دیدن آنها میتوانید سایر مطالب را هم یادآوری کنید، پس لازم است دفعه اول خیلی عمیق مطالعه کنید تا بتوانید این توانایی را پیدا کنید. اگر زیر هر کلمه ای رسیدید خط بکشید هنگام مرور و مطالعه سردرگم میشید، پس دقت کنید که نکات و کلمات اصلی گلچین بشن. کلمات مهم رو هم به دو بخش میشه تقسمش کرد: کلماتی که زیر آن ها خط کشیده میشه دارای اهمیت بالاتر. کلماتی که دور آن ها خط کشیده میشه دارای اهمیت کمتر خواهند بود.
2) زمانی که دو یا سه بار مطالعه کرده بودین مطلب رو اقدام به خلاصه برداری کنید که بهره وری بهتری برای شما داره. این خلاصهها به شما کمک میکند مطلب را بهتر بفهمید و سریعتر آنها را یادآوری کنید، راحتتر مرور کنید و در حین مطالعه تمرکز بیشتری داشته باشید، مطمئن باشید اهمیت آن را به زودی درک خواهید کرد، پس آن را بسیار جدی بگیرید. خواندن یک درس فقط نیمی از یادگیری است و برای نیم دیگر آن نیاز به تکرار و تمرین دارید. (خلاصهنویسی و نکتهبرداری یکی از اصول بسیار مفید و موثر در تکرار و مرور میباشند)، حجم بالای مطالب به شما اجازه نمیدهد تا بتوانید تمام آنها را بهطور کامل مطالعه کنید و قطعا وقت کم میآورید، مخصوصا بعد از عید و در آزمونهای جامع که اگر خلاصه نداشته باشید قطعا دچار سردرگمی خواهید شد، پس از همین امروز شروع کنید.
در روش های خلاصه نویسی رشته ریاضی به نکتههای زیر توجه کنید
1) با دقت قبل از خلاصه نویسی مطالعه کنید، خلاصهتان نباید آنقدر زیاد باشد که تفاوت چندانی با کتاب و جزوه نداشته باشد، پس دنبال نکات خاص و مهم باشید. زیادهروی نکنید و کوتاه و مختصر بنویسید. کلمههایی را انتخاب کنید که اگه نگاهتون بهش افتاد تقریبا یک پاراگراف توضیح توی ذهنتون بیاد در مورد اون موضوع.
2) خلاصه هاتون رو به زبان ساده و روان بنویسید که وقتی یه نگاه انداختید بهش سریع یادتون بیاد، به این خاطر گفتیم بار دوم یا سوم مطالعتون برید سراغ خلاصه نویسی چون که تقریبا روی اون مبحث مسلط هستین و راحت تر میتونید خلاصه برداری بکنید. خلاصه لازم نیست کاملِ کامل باشد، اما باید بهگونهای باشد که خودِ شما با دیدن آن بتوانید اکثر مطالب را یادآوری کنید.
3) مطالبی را یادداشت کنید که مهم بوده و امکان فراموشی آنها زیاد باشد، مطالبی که حفظی و مفهومی هستن رو به صورتی خلاصه نویسی کنید که متوجهش شدید نه کپی کردن از روی متن کتاب یا جزوه.
نحوه خلاصهنویسی و استفاده از خلاصه درس ادبیات و زبان فارسی
خلاصه کردن و یادداشت برداری
1) معنی لغات ادبیات
همانطور که در نحوه مطالعه ادبیات هم گفتم، وقتی کتاب را میخوانید زیر لغتهای مهم خط بکشید، معنی آنها را یاد بگیرید و حتما آنها را مشخص کنید. حالا برای خلاصهبرداری از بین لغتهایی که خط کشیدید، آنهایی که مهمترند (شاید همهشان) را در خلاصه خود بیاورید و لغت به همراه معنی را وارد کنید. از انتهای کتاب نیز حتما استفاده کنید، چون معنایی که در انتهای کتاب نوشته شده خیلی مهم است. حتی اگر برای یک کلمه چند معنی در انتهای کتاب ذکر شده، همه را در خلاصه خود بیاورید. همچنین در خلاصه خود به طور درس به درس پیش بروید و درسها را مشخص کنید تا طبقهبندی بهتری شکل بگیرد و برای مطالعه قسمت به قسمت و آزمونهای مختلف راحتتر باشد.
2) املای لغات
برای این قسمت نیز از لغتهایی که در کتاب زیرشان خط کشیدهاید، استفاده کنید و همه را کنار هم بیاورید و اگر لازم میبینید جملهای که آن لغت در آن آمده را هم میتوانید بیاورید.
3) تاریخ ادبیات
برای خلاصه نویسی میتونید از ستون بندی و جدول کشی استفاده بکنید به این صورت که: 4 ستون شامل نام شاعر یا شخصیت معروف، آثارش، قرن و توضیحاتی که مربوط به زندگی اون شخص هست. با همین روش می تونید کلی مطلب رو یک جا مقابل خودتون داشته باشید و از سردرگمی در بیاید و در قسمت توضیحات هر چیزی که مکمل موضوع هست رو بیان کنید که یک نوع وجه تمایز نسبت به دیگران نیز محسوب میشه. از رنگ های مختلف برای متمایز کردن مطالب از همدیگه استفاده کنید.
4) درآمدها و ابتدای فصلها
در اول بخش های کتاب ادبیات ابتدا نکاتی در مورد ادبیات یا موارد مرتبط سخن گفته شده که در برخی موارد نکات مهم کنکوری وجود داشته پس باید بهش توجه کنید و نکاتش رو یادداشت کنید و اصلا به این فکر نباشید که این بخش رو حذفش کنید و نخونیدش. برای خلاصه نویسی فقط نکاتی رو که احساس می کنید اهمیت دارن رو بنویسید و از زیاده روی کردن خودداری کنید.
5) بیاموزیم و نکتههای متفرقه
یکی از بخش های قسمت خلاصه نویسی ادبیات شما نکات موجود در بیاموزیم و نکات اطراف و گوشه کتاب هست و اگه مهم بودن و ازشون در سال های قبل سوال اومده بود حتما در یادداشت هاتون بنویسیدش. علاوه بر مطالب خودآزمایی، نکاتی هم که مربوط به بخش های حاشیه ای کتاب یا نکاتی که در آزمون ها و تست هایی که می زنید و به صورت نکته مهم هستن رو هم مطالعه و خلاصه برداری بکنید. مباحثی هم مثل آرایه ها و قرابت معنایی یا زبان فارسی هم نیاز آن چنانی به خلاصه نویسی نداره و با تمرین و تکرار و آشنایی بیشتر با سوالات راه حل بهتری میتونید پیدا بکنید. اگر هم نکته مهم و تستی ای دیدید حتما یادداشتش بکنید تا در زمان مرور و جمع بندی ازش استفاده بکنید.
این رو به خاطر داشته باشید که
- پیش از این که شروع کنید و خلاصه برداری کنید باید حتما قبلش مطالعه کرده باشید و نکات مهمش رو علامت گذاری کرده باشید و سپس مطالب مطالعه شدتون رو خلاصه وار یادداشت کنید تا زمانتون رو از دست ندید و بهره وری بیشتری داشته باشید.
- بعد از این که خلاصه نویسیتون تموم شد و تست زنی هم کردید و تستاتون رو هم تحلیل و بررسی کردید، یک هفته حدودا وقت فاصله بذارید برای مرور کردن مطالب و خلاصه هاتون. پیشنهاد می کنیم که بیشتر از یک هفته فاصله پیدا نکنه بین مطالعه و خلاصه نویسی و مرور.
- هر دفعه که دارید خلاصه هاتون رو میخونید، نکات مهم و اساسی تر رو باز هم با رنگ متفاوتی مشخص کنید و بیشتر نسبت به قبل روی اون تاکید کنید.
خلاصهنویسی عربی
اولین مرحله برای اجرای خلاصه نویسی این هست که قواعدش رو به خوبی مطالعه بکنیم و مسلط بشیم. دومین کار هم خلاصه برداری از مواردی که احساس می کنیم که مهم و ضروری هستن رو جدا می کنیم و در خلاصه هامون ازشون استفاده می کنیم. مرحله بعدش میتونید برید سراغ تست زنی و تحلیل تست و دوباره آموزش گرفتن از تحلیلایی که بعد از آزمون یا تست زنی دارید. تحلیل ها و نکته برداری های مهم رو هم در خلاصه نویسی هاتون داشته باشید. موارد با اهمیتی که لازمه رعایت کنید تا موفقیت بیشتری به دست بیارید.
1) نخستین بخشی که روبرو هستیم با اون مبحث “ترجمه” هست که میتونید برای این قسمت از نوشتن لغات سخت و فرّار استفاده کنید یا هم چنین معنا و مفهوم زمان بعضی از افعال رو حتما یادداشت کنید.
«کَانَ یَکْتُبُ > مینوشت > ماضی استمراری»
2) دومین بخش هم مربوط به قواعد کلی و نکته های ریز و مهم که ضروری هستن مثل قواعد مرتبط با نحوه ساختن فعل امر، انواع معرفه و …، سعی کنید این نکات رو به صورت شماره ای و به ترتیب بنویسید و لازم نیست خیلی هم توضیح بدید، همین که خودتون متوجهش بشید و به صورت تیتروار باشه کافیه.
* تلاش کنید جوری خلاصه برداری کنید که نه حجم زیادی داشته باشه و نه مطالب مهم فراموش بشن، جوری خلاصه بنویسید که با یک نگاه بتونید مطالب رو به یادتون بیارید در کمترین زمان ممکن.
خلاصهنویسی زبان انگلیسی
مطالب کلیدی در خلاصه نویسی رو به صورت تیتروار میگم خدمتتون که میتونید ازش استفاده بکنید:
1) اولین کار مثل همیشه مطالعه دقیق کل درس هست، ابتدا لغات و قواعد رو مشخص کنید و بعد از این که مطالعه شد به گلچین کردنشون بپردازید.
2) بعد از این که لغات و قواعد رو مشخص کردید، پس از گذشتن یکی دو روز به سراغ تست زنی برید، پس از مشخص کردن لغتها و قواعد و سپری شدن چند روز، کمی تست بزنید و دوباره سراغ متن کتاب بروید. این بار لغتها را در قسمتی از خلاصه و قواعد را در قسمتی دیگر از خلاصه خود وارد کنید.
3) میتوانید یک قسمت از خلاصه زبان انگلیسی را به نکتههای متفرقه اختصاص دهید. مثلا نکتههایی که در متن درسها به آن برمیخورید یا مثلا نکتههای ترکیبی و …
4) وقتی خلاصه نوشتید، سعی کنید حداقل هفتهای 2 روز و روزی 45 دقیقه خلاصه زبان و به خصوص لغتها را مرور کنید. آن قدر این کار را انجام دهید تا تقریبا تمام کلمهها را با کاربردشان حفظ شوید.
5) در خلاصه خود، برای هر لغت سعی کنید حتما معنیهای مختلف آن را بیاورید و حتی یک مثال نیز از هر کدام بزنید. سعی کنید اگر هم معنی یا متضادی نیز برای آن میشناسید یا در جایی دیدید حتما بنویسید تا دایره لغتتان گستردهتر شود.
خلاصهنویسی دیفرانسیل، ریاضی پایه و آمار
خیلی از بچهها فکر میکنند نمیشود درسهای ریاضی را خلاصهبرداری کرد و برای همین این کار را نمیکنند، ولی ما به شما روشش رو آموزش میدیم. همانطور که در شیوه مطالعه ریاضی به شما آموزش دادیم، ریاضی را باید فهمید و بعد از آن خلاصه نوشت. شما وقتی ریاضی را میفهمید، دیگر کمتر امکان دارد آن را فراموش کنید. فقط لازم است برخی از فرمولها و نکتههای ریز که در تستها به آن برمیخورید را در خلاصه خود یادداشت کنید. زیرا اگر خلاصه ننویسید، دفعههای بعد برای مرور یا مجبورید کل جزوه را ورق بزنید و یا اصلاً مرور نکنید، که بازی دو سر باخت برای شما میشه اون جوری، در صورتی که اگر خلاصه داشته باشید، فقط حدود 5 دقیقه آن را مرور میکنید و سپس به سراغ تستزنی میروید.
پس مراحل زیر را دنبال کنید
1) اول از همه باید همانطور که در شیوه مطالعه گفتم، درس را خوبِ خوب یادگرفته باشید.
2) به تعداد لازم تست آموزشی بزنید تا یادگیریتان کامل شود و همچنین با نحوه طرح تست نیز آشنا شوید.
3) بعد از گذشت چند روز، یک بار دیگر جزوه و کتاب را ورق بزنید و نکتههای مهمی را که احساس میکنید با این که یادگرفتهاید، امکان دارد فراموش کنید، در خلاصه وارد کنید. میتوانید چند نمونه از تستها و یا نکتههای مهم آنها را نیز در خلاصه خود وارد کنید.
4) به مرور زمان اگر در تست ها نکته جالبی دیدید به خلاصه خود اضافه کنید تا تکمیلتر شود.
اگر این مراحل را انجام دهید، یک خلاصه بسیار کامل و طلائی خواهید داشت. البته شاید در درس آمار و ریاضی 2، بتوانید سریعتر این کارها را انجام دهید. مثلا فرمول های آمار رو در یک صفحه هم میتونید خلاصه نویسی کنید و حتی میشه به راحتی هر جایی که خواستید همراهتون باشه و همیشه جلوی چشمتون باشه. همچنین با خلاصهنویسی فرمولهای مثلثات و تصاعد هم کلی در وقت صرفهجویی می کنید.
اما در درس دیفرانسیل و یا ریاضیِ تجربی مسأله یادگیری بسیار مهم است. وقتی کاملا یاد گرفتید، برخی از نکتههای مهم را در خلاصه خود بیاورید و تستزنی خیلی اهمیت دارد و میتوانید از تستها نیز نکتههایی را به خلاصهها اضافه کنید. اگر احساس میکنید بعد از مرور خلاصه، خوب تستها را پاسخ ندادهاید، میتوانید بار دیگر جزوه را بخوانید؛ اما بدانید اگر خوب در ابتدا درس را یاد گرفته باشید و خوب خلاصه کرده باشید، خیلی کم پیش خواهد آمد که به این مشکل برخورد کنید و نتوانید بهخوبی تستها را پاسخ دهید. پس یادگیری اولیه و خلاصهنویسی را بسیار جدی بگیرید.
خلاصهنویسی گسسته و جبر و احتمال
شاید خلاصهنویسی گسسته به اهمیت هندسه تحلیلی نباشد اما اگر مطالب را بهخوبی بار اول یاد بگیرید و بار دوم شروع به خلاصهنویسی از نکتههای مهم کنید، مقدار بسیار زیادی در وقت صرفهجویی کردهاید و مرتبههای بعد با نگاه کوتاهی به خلاصهها و مقداری تست مروری، کل مطالب گسسته و جبر و احتمال را یادآوری میکنید. زیاد مته به خشخاش نگذارید و طوری خلاصه بنویسید که بتوانید آن را سریع مرور کنید. از ذکر جزئیات و اثباتها و فرمولهای بدیهی خودداری کنید. بدین ترتیب مثلاً برای من، هر فصل گسسته حدود 1 ورق شد که یعنی در مجموع کل گسسته حدودا 4 ورق شده و در اواخر سال هر بار در حدود کمتر از نیم ساعت کل آن را مرور میکردم و بعد از یکی دو روز تست میزدم و هیچ مشکلی هم نداشتم. در صورتی که اگر خلاصه نداشتم شاید همین نیم ساعت به 2 ساعت تبدیل میشد.
تقریباً بخشهای مختلف گسسته و جبر و احتمال شیوه مطالعه و خلاصه یکسانی دارند فقط با این تفاوت که برخی بخشها نکتههای حفظی بیشتری دارد و برخی بخشها بیشتر نیاز به یادگیری و تستزنی دارد.
* خلاصهتان لازم نیست کاملِ کامل باشد؛ بلکه طوری باشد که با خواندن آن بتوانید اکثر مطالب مهم را یادآوری کنید و به مقدار زیادی از تستها پاسخ دهید. اگر خوب درس را یاد گرفته باشید و همین گونه هم خلاصهنویسی کرده باشید، مطمئنا در زمینه تستهای گسسته هیچ مشکلی نخواهید داشت. اگر مشکل دارید، بدانید حداقل یکی از این 2 کار را به خوبی انجام ندادهاید، هنوز هم دیر نشده است، وقت دارید، پس بار دیگر تلاش کنید.
خلاصهنویسی هندسه پایه و هندسه تحلیلی
الف) هندسه پایه
همانطور که در شیوه مطالعه نیز گفتم، خلاصه هندسه پایه چندان موضوع خاص و سختی نیست. فقط کمی فرمولها و نکتههای مهم را که فکر میکنید فراموش میکنید بنویسید. قسمت مهمتر هندسه پایه یادگیری و حل سؤالهای مختلف میباشد؛ یعنی تا میتوانید سوال حل کنید. قبل از هر بار مرور و تستزنی میتوانید یک دور خلاصهتان را نگاه کنید.
ب) هندسه تحلیلی
همانطور که در شیوه مطالعه هندسه تحلیلی نیز به شما گفتم خلاصه هندسه تحلیلی خیلی خیلی مهم است. چون این درس فرّار است و زود از خاطر میرود. نوشتن یک خلاصه خوب و استفاده به موقع از آن به صرفهجویی در وقت و یادگیری بهتر کمک فراوانی میکند. بعد از 2، 3 بار مطالعه جزوه و کتاب و حل تمرینها، شروع به خلاصهنویسی کنید. فقط کافی است مطالب مهم و نکتههای فرار را بنویسید و طبقهبندی کنید. مثلا در فصل خط و صفحه، فرمولهای فاصله نقطه از صفحه، نقطه از خط، دو خط موازی، دو خط متنافر و … را بهصورت لیستوار و شمارهوار بنویسید. البته لازمه این خلاصهنویسی این است که بار اول کامل یاد گرفته باشید و سپس خلاصهای از نکتههایی را که یاد گرفتید و فکر میکنید ممکن است فراموش کنید را بنویسید.
بهطور کلی توجه کنید که
1) یادگیری اولیه در درس هندسه تحلیلی خیلی مهم است.
2) پس از یادگیری اولیه، نکتههای مهم و فرمولهای حفظی را به صورت لیست بنویسید.
3) خلاصه شما نباید مفصل باشد؛ بلکه فقط نکتهها را ذکر کنید و جزئیات باید در ذهن شما باشد.
4) میتوانید چند نمونه سوال را نیز در انتهای خلاصه خود بیاورید تا هر بار که خلاصه را میخوانید ایده آن سوالات نیز مرور شود.
5) هر بار که خواستید مرور کنید ابتدا یک نگاه به خلاصهتان بیندازید و سعی کنید مطالب را یادآوری کنید. اگر مدت زیادی از مرور قبلی گذشته و احساس میکنید یادتان نمیآید، به جزوه باز گردید. در غیر این صورت پس از 2، 3 روز سراغ تستزنی بروید.
6) خلاصهنویسی در هندسه تحلیلی را خیلی جدی بگیرید (البته به شیوه درست)، چون به من که خیلی خیلی کمک کرد. مطمئنم به شما هم کمک خواهد کرد.
خلاصهنویسی فیزیک
همان طور که در شیوه مطالعه فیزیک هم گفتم، خلاصهنویسی فیزیک خیلی به من کمک کرد. وقتی درس فیزیک را خواندید و تمرینها را حل کردید، شروع به نوشتن فرمولها و نکتههای مهم در خلاصه خود بکنید. لازم نیست جزئیات را بنویسید؛ بلکه فقط فرمولهای کلی را بنویسید و طوری بنویسید که با دیدن آن فرمول در خلاصه، بتوانید جزئیات آن مثلا واحدها و کاربرد فرمولها را یادآوری کنید.
من در خلاصهنویسی درس فیزیک، تقریبا فقط فرمولها را مینوشتم؛ چون خلاصهنویسی نهایی را وقتی آغاز میکردم که درس را کامل فهمیده بودم و مسئلههای زیادی را از آن حل کرده بودم. پس فقط فرمولهایی را مینوشتم که احساس میکردم ممکن است فراموش کنم. شیوه استفاده از خلاصهنویسی فیزیک هم نسبتا مهم است. همانطور که در شیوه مطالعه فیزیک هم گفتم، بعد از عید تقریبا فقط خلاصههای فیزیک را میخواندم. قبل از آن نیز هر بار نیاز به مرور میدیدم و احساس میکردم مطالب را فراموش کردهام، یک بار خلاصه و فرمولها را میخواندم و بعد از آن سراغ تستزنی مروری میرفتم (به صورت مضربی). به شما هم توصیه میکنم برای مرورهای خود حتما از خلاصهها استفاده کنید. مثلا 15 دقیقه خلاصه را مرور کنید و بعد از آن 1 ساعت تست بزنید. اگر دیدید خیلی ضعف دارید و مطالب را فراموش کردهاید، بدانید باید زودتر مرور میکردید؛ پس بار دیگر سراغ جزوه و کتاب بروید و سعی کنید مطالب را یادآوری کنید. البته اگر دورههای مروری خود را درست انتخاب کنید قطعا هیچ وقت احساس نمیکنید لازم است بار دیگر کتاب و جزوه را بخوانید و با یک مرور خلاصه و تستزنی به تسلط کامل خواهید رسید. پس خلاصهنویسی فیزیک را جدی بگیرید و بدانید به شما خیلی کمک خواهد کرد.
خلاصهنویسی شیمی
همانطور که در شیوه مطالعه شیمی هم گفتم باید برای مطالعه شیمی تمام نکتههای جزوه و کتابهای کمکدرسی را در کتاب خود وارد کنید و حتی نکتههای کتاب را نیز در حاشیه کتاب خلاصهبرداری کنید. الان میخواهم این موردها را توضیح دهم:
1) بار اولی که میخواهید یک فصل شیمی را بخوانید سعی کنید هم از کتاب، هم از جزوه و هم از کتاب کمکآموزشی بخوانید. نکتههای جزوه و کتاب کمکآموزشی را بعد از این که کاملا یاد گرفتید، در کتاب درسی بهطور خلاصهوار وارد کنید، طوری که دفعه بعد با دیدن آن نکته، مطلبهای مربوط به جزوه یادتان بیاید. مختصر بنویسید و فقط بهصورت نکتهای. البته اگر گاهی توضیح بیشتری نیاز دارد، بنویسید ولی سعی کنید مختصر باشد.
2) نکتههای مهم خودِ کتاب درسی را هم در حاشیههای کتاب بهصورت طبقهبندی شده بازنویسی کنید؛ مثلا در یک قسمت خالی صفحه میتوانید چند نکته مرتبط از جاهای مختلف کتاب را کنار هم بنویسید تا درس را بهتر درک کنید. مثلا من یادم میآید در صفحه خالی بین فصل 4 و فصل 5 شیمی 2، تمام ترکیبهای آلی را که احساس میکردم ممکن است با هم اشتباه کنم نوشته بودم؛ مثلا حتی فرمول آسپیرین، سالیسیلیک اسید و … را نیز به همراه کاربردها و نکتههای حاشیهای نوشته بودم.
3) من برای شیمی 2 و شیمی پیشدانشگاهی، علاوه بر کاری که در مرحلههای قبل گفتم، خلاصهنویسی هم کردم؛ یعنی در چند ورق نکتههای مربوط به آنها را بهصورت طبقهبندی شده نوشتم. البته آنقدر که نوشتن مطالب در کتاب درسی و مرور از روی کتاب درسی در اواخر سال به دردم خورد، خلاصهها به دردم نخورد ولی آنها نیز برای طبقهبندی بهتر مطالب در ذهنم و برخی مرورهایی که برای آزمونها میکردم، خیلی مفید بودند.
4) برای مطالعه شیمی و نکتهبرداری، همانطور که در شیوه مطالعه نیز گفتم به شکلها و نمودارها توجه ویژهای بکنید و یکی از دلیلهایی که برای مرور شیمی، خلاصهنویسی کافی نیست، همین شکلها میباشد. هنگام نکتهبرداری در کتاب حتما شکلها و توضیحهای آنها را طوری مشخص کنید که در مرورهای بعدی و مخصوصا مرورهای نزدیک کنکور، آنها را از قلم نیندازید. البته برای طبقهبندی مطالب خلاصهها خیلی به دردتان میخورد، هم خلاصههایی که در ورقهای جداگانه مینویسید و هم خلاصههایی که در حاشیه کتاب درسی مینویسید.
طوری نکتهبرداری کنید که وقتی بعدا خواستید مرور کنید، اگر زیاد وقت نداشتید بتوانید سریع فقط نکتههایی که خودتان مشخص کردهاید را بخوانید. از همین الان این کار را جدی بگیرید و قطعا فایدههای آن را چند ماه بعد خواهید فهمید.
دیدگاهتان را بنویسید