
معرفی رشته باستان شناسی
رشته باستان شناسی
آشنایی با رشته باستان شناسی
رشته باستان شناسی در ایران زیر مجموعه گروه علوم انسانی است. دانشجویان رشته باستان شناسی بیش از 130 واحد درسی را در زمینههای مختلفی از تاریخ مانند دوره های پارینه سنگی، میان سنگی، نوسنگی، دوره تاریخی و دوره اسلامی آموزش خواهند دید.
رشته باستان شناسی با رشته تحصیلی تاریخ تفاوت بسیار زیادی دارد. رشته تاریخ مجموعهای از نوشتهها و آثار به جا مانده از گذشته است اما رشته باستانشناسی خود به دنبال این آثار میرود تا سرنخی بیابد. رشته تاریخ حول محور دانستهها است ولی رشته باستان شناسی حتی یک فرضیه را دنبال میکند تا به نتیجه برسد. به طور کلی باستان شناسی سه مرحله دارد، کشف و شناسایی مکانهای باستانی، کاوش و حفاری و استخراج و تنظیم اطلاعات.
باستانشناسی مسیر و سمت و سوی تاریخ را تعیین میکند. گذشته هر جامعه و ملتی از جهت اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و مذهبی توسط باستانشناسان مورد بررسی قرار میگیرد و تاریخ نوشتهای حقیقی بدست میآید. هدف از تحصیل در رشته تحصیلی باستانشناسی، تخصص در بررسی و شناسایی آثار تاریخی و جست و جوهای باستانی در مناطق گوناگون کشور است.
باستان شناس کیست؟
باستانشناس به شخصی گفته میشود که در محلهای گوناگون و تاریخی کاوش میکند و یافتههای خود را مورد مطالعه قرار داده و نتیجه آن را در دسترس سایر افراد قرار میدهد.
در تمام کشورها تمرکز آموزش در دانشگاهها بر روی تاریخ و تمدن همان کشور خواهد بود تا در طی آن افرادی به منظور بررسی هرچه بهتر تاریخ و تمدن کشورشان، آموزش ببینند. از این روی، کسانی در این رشته موفق خواهند بود که عاشق وطن خود و تاریخ آن باشند و برای تحقیق و پژوهش در این رشته، ارزشی قائل شوند.
گرایش های رشته باستان شناسی
در مقطع کارشناسی این رشته دارای گرایش و زیر شاخه خاصی نیست و در طی دوره تحصیلی چهار سال، تمامی دروس و یک ترم حفاری در محل ارئه خواهد شد. برخی از دروس رشته تحصیلی باستان شناسی، اصول و مبانی انسانشناسی، اسطوره شناسی، استخوانشناسی و شناخت تابلت و مهرها است. این رشته تحصیلی در دانشگاههای معدودی ارائه میشود. این دانشگاههای سراسری اعم از دانشگاه تهران، سیستان و بلوچستان و شهرکرد و دانشگاه آزاد شهرهای سوادکوه، ابهر، شوشتر، مرودشت، ورامین پیشوا، کازرون، ابهر و تهران است. دانشجویان در صورت تمایل میتوانند در این رشته تا مقطع دکتری ادامه تحصیل دهند.
در مقطع کاردانی این رشته بیشتر بر روی فنون کار، حفاری و بخش عملی تمرکز وجود دارد، ولی در مقطع کارشناسی، دروس بیشتر به مباحث پژوهشی و تحقیقاتی میپردازد.
توانایی های مورد نیاز برای تحصیل در رشته باستان شناسی
- توانایی علمی
داشتن اطلاعاتی در زمینه تاریخ ایران و کشورهای همسایه، تسلط به زبان انگلیسی
- توانایی جسمانی
تحمل شرایط جغرافیایی مختلف
- علاقمندی
علاقمند به کندوکاو و سفرهای طولانی
بازارکار و آینده شغلی
باستانشناسان در ایران جایگاه خاص و ویژهای دارند و در سازمانها و شرکتهای دولتی و خصوصی مانند سازمان میراث فرهنگی، موزهها کار میکنند. انجام کارهای تحقیقاتی و کشف آثار باستانی نیز زمینه کاری دیگری است که دانشجویان این رشته میتوانند در آن وارد شود. در کل میتوان نتیجه گرفت وجود باستانشناسان در جامعه بسیار حیاتی است.
دیدگاهتان را بنویسید