معرفی رشته مهندسی حمل و نقل ریلی

معرفی رشته مهندسی حمل و نقل ریلی

رشته مهندسی حمل و نقل ریلی

آشنایی با رشته مهندسی حمل و نقل ریلی

حمل و نقل ریلی برای توسعه و رونق هر کشوری جزو ابزارهای ضروری و لازم اقدامات سازندگی آن کشور است. و در واقع جهت توسعه و مدیریت پروژه های زیر ساختی، رشته ی حمل و نقل ریلی در دانشگاه ها تاسیس شد. هدف اول از ایجاد این رشته در دانشگاه ها در درجه ی اول همگام شدن با صنعت روز دنیا و کم کردن فاصله های پیشرفت کشورمان با دیگر کشورهای بزرگ صنعتی دنیاست.

رشته ی مهندسی حمل و نقل ریلی از نظر تشابه دروس رشته و فعالیت، نزدیک به رشته ی صنایع است و شاید بتوان گفت این رشته کاربرد صنایع در حمل و نقل است. به همین دلیل در برخی دروس تخصصی نیز با هم مشترک هستند. مهندس حمل و نقل ریلی بیشتر در زمینه ی ساخت و پیاده سازی مسیرهای ریلی کشور با استفاده از امکانات راه آهن می پردازد. در واقع فعالیت های یک مهندس حمل و نقل ریلی به دو قسمت قبل از طراحی مسیرهای خط راه آهن و بعد از پیاده سازی آن می باشد.

در مرحله اول تعداد مسافرین و کالاهایی را که در هر مسیری جابجا می شوند و به صرفه بودن و به حداقل رسانیدن تاسیس خطوط راه آهن را بررسی و ارزیابی می کند. در مرحله بعد نیز برنامه ی حرکت قطارها انجام می شود تا تاخیرها و هزینه ها به حداقل ممکن برسد.

ریاضی و فیزیک دو درسی هستند که در تمامی شاخه های مهندسی اهمیت بسیاری دارند و در رشته ی حمل و نقل ریلی نیز به این صورت است. تسلط به زبان انگلیسی و هم چنین کار با رایانه از دیگر ملزومات اولیه و جدایی ناپذیر در تمامی رشته های مهندسی است و کمک می کند مهندس این رشته هم سریعاً وارد بازار کار شود. دانشجوی این رشته باید توانایی و جذبه ی مدیریت خوبی داشته باشد و هم چنین دارای روابط عمومی بالایی باشد تا بتواند با ایجاد خلاقیت در بین کارکنان خویش، سریع تر به اهداف پروژه ها دست یابد. به کارهای اجرایی در جاهای صعب العبور، بیابان ها و دیگر مناطقی که شاید تا ساعت ها زیر نورخورشید باشد، علاقه مند بوده و خود را با هر شرایطی سازگاری دهد. مهندس این رشته باید فردی مقاوم، سخت کوش و مصمم به اجرای پروژه ها باشد.

در برخی صنایع و رشته ها اصول پیشرفت و ارتقای سطح کاری بر مبانی تکنولوژی ها پیش میرود ولی در رشته ی مهندسی حمل و نقل ریلی این اصول بر مبنای روابط انسانی است تا تکنولوژی. از این رو دانشجوی این رشته ناخواسته  و به دلیل ماهیت رشته ی تحصیلی خود وارد بحث انسان شناسی و جامعه شناسی میشود. و در این حوزه هم تجربه کسب میکند.

برای اولین بار در ایران و خاورمیانه در سال  76 رشته ی مهندسی حمل و نقل ریلی در  دانشگاه علم و صنعت ایران تاسیس شد و تا به الان اولین و مهمترین قطب اصلی مهندسی حمل و نقل ریلی در خاورمیانه است.

حمل و نقل از دیرباز و به شکل ها و روش های قدیمی بوده است و اکنون وارد پیشرفت های جدیدی شده است و این نشان میدهد که علوم پایدار با گذر زمان از بین نمی روند بلکه روز به روز پیشرفت می کنند و موشکافانه وسیع می شوند.

پیشرفت در صنعت حمل و نقل بر اقتصاد و فرهنگ اجتماعی یک کشور بسیار تاثیر گذار است و در این بین حمل و نقل ریلی بر دیگر روش ها برتری های ویژه و منحصر بفردی دارد. این پیشرفت در بین کشورهای صنعتی و نیمه صنعتی تا حدی بوده است که دیگر این کشورها، تمامی برنامه های صنعتی و علمی خود را در جهت همسو شدن با حمل و نقل ریلی برنامه ریزی و پیاده سازی می کنند.

 

معرفی رشته مهندسی حمل و نقل ریلی

 

دروس اصلی و تخصصی رشته مهندسی حمل و نقل ریلی :

مبانی‌ مهندسی‌ برق- مبانی‌ ارتباطات‌ و علائم‌ الکتریکی‌- استاتیک‌ و مقاومت‌ مصالح‌- اصول‌ مدیریت‌ و تئوری‌ سازمان‌ – مبانی‌ زیرسازی‌ و روسازی‌ راه‌آهن‌- طرح‌ هندسی‌ خط‌- اصول‌ حسابداری‌ و هزینه‌یابی‌- اصول‌ شبیه‌سازی‌- نقشه‌کشی‌ صنعتی‌ – تئوری‌ احتمالات‌ و کاربرد آن‌- تحلیل‌ سیستم‌ها- آمار مهندسی‌ – تحقیق‌ در عملیات‌- ارزیابی‌ کار و زمان‌- مهندسی‌ فاکتورهای‌ انسانی‌- مقررات‌ عمومی‌ حرکت- طرح‌ سیستم‌های‌ اطلاعاتی‌ و کنترل‌ مدیریت- اقتصاد عمومی- اقتصاد مهندسی‌- برنامه‌ریزی‌ حمل‌ و نقل- تئوری‌ رفتاری‌ لکوموتیو و واگن‌- تئوری‌ حرکت‌ قطارها- تعرفه‌ و بازرگانی‌ راه‌آهن‌- سیستم‌های‌ تخلیه‌ و بارگیری‌ – روش‌های‌ برنامه‌ریزی‌ حرکت‌ قطارها- طراحی‌ ایستگاه‌ها و خطوط‌ صنعتی‌- بررسی‌ فنی‌ و اقتصادی‌ انتخاب‌ مسیر.

 

رشته مهندسی حمل و نقل ریلی

 

نمونه درصدهای قبولی تعدادی از داوطلبین رشته مهندسی حمل و نقل ریلی کنکور 94 در زیر آمده است:

نام دانشگاه رتبه ی قبولی در مناطق 1و2و3 ادبیات عربی معارف زبان ریاضی فیزیک شیمی
علم و صنعت ایران 3558تا26719 58% 84% 66% 94% 38% 52% 14%
دانشگاه اصفهان 10610تا27243 16% 58% 49% 38% 33% 23% 16%
صنعتی کرمانشاه 14474تا54506 22% 24% 18% 62% 5% 6% 0%

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *