چگونه وسواس مطالعاتی را از بین ببریم؟!

چگونه وسواس مطالعاتی را از بین ببریم؟!

چگونه وسواس مطالعاتی را از بین ببریم؟!

وسواس مطالعاتی و کم آوردن وقت!

“چند وقتی میشه که شروع به درس خوندن کردم ولی هر چیزی رو که می خونم احساس می کنم یادم رفته و باید برگردم و دوباره بخونمش. به خاطر همین موضوع خیلی زمان از دست می دم و وقت زیادی رو سر یه موضوع میزارم. چیکار کنم؟”

به اتفاقی مانند موردی که در بالا به آن اشاره شد ” وسواس مطالعاتی” گفته می شود که در برخی داوطلبین اتفاق می افتد. اما جای نگرانی نیست. با خواندن ادامه این مطلب و به کارگیری راه کارهای ارائه شده می توانید تا حد زیادی وسواس مطالعاتی خود را از بین ببرید.

برای مقابله با وسواس مطالعاتی راه کارهای زیادی وجود دارد.

1- کمک دانش آموز به خودش

هیچ کس به اندازه خود دانش آموز نمی تواند به خودش کمک کند. شما باید تصمیم بگیرید که یک بار برای همیشه در رفع این مشکل به خودتان کمک کنید.

2- بازیابی مطالب به جای بازخوانی

به جای تاکید و کلید کردن مدام روی یک صفحه یا موضوع و اذیت کردن خودتان، می توانید با مرورهای منظم و از قبل تعیین شده مطالب را مجددا یادآوری کنید. برای هر چه بهتر انجام دادن این کار، باید برای هر درسی خلاصه نویسی داشته باشید. خلاصه بهترین راه برای مرور اطلاعات و بازیابی مجدد آن ها در بازه های زمانی معین هستند.

3- بالا بردن قدرت تشخیص نکات مهم

مطمئنا در هر فصلی از کتاب درسی بخش هایی وجود دارد که دارای اهمیت بیشتری هستند و طراحان سوال کنکور سراسری توجه زیادی به آن قسمت دارند. باید به جای تکرار مطالب حاشیه ای تمرکز خود را روی چنین بخش هایی از کتاب درسی بگذارید و با مرور این بخش های مهم کلیت هر فصل را برای خود بازیابی کنید.

4- خلاصه نویسی و یادداشت برداری از مطالب

خلاصه نویسی به شما کمک می کند تا با دقت و تمرکز عمیق تری مباحث را مطالعه کرده و همیشه به دنبال پیدا کردن مهم ترین و کلیدی ترین نکات مباحث باشید.

علاوه بر خلاصه نویسی، حاشیه نویسی نیز می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد. حاشیه نویسی در درس هایی مانند زیست و شیمی می تواند خیلی موثر باشد. این دو روش، بهترین وسیله برای مرور کردن شما در دروس خواهد بود و در آزمون های جامع و هم چنین در دوران جمع بندی کمک زیادی به شما خواهند کرد.

5- پرهیز از تکرار زیاد

تکرار زیاد نه تنها کمکی نمی کند بلکه موجب تحلیل رفتن انرژی شما نیز می شود و نتیجه ای جز یاس و نا امیدی نخواهد داشت. به جای این که مجدد به سراغ متن بروید تا آن را بخوانید، در مورد آن از خود سوالاتی بپرسید. اگر توانستید به سوالات به درستی پاسخ دهید جای نگرانی نیست. با این تمرین می توانید وسواس مطالعاتی خود را تا حد زیادی کنار بگذارید.

6- تست کار کردن و حل نمونه سوال

تمرین تست هم به شما کمک می کند که در تست زدن تسلط یابید و هم این که نشان می دهد کدام مباحث دارای اهمیت بیشتری هستند. بنابراین توصیه ما به شما این است که به جای تکرار زیاد بیستر تست کار کنید. به یاد داشته باشید که تست های مهم و تست هایی را که به اشتباه پاسخ می دهید را علامت دار کنید تا با حل و تکرار مجدد آن ها نکاتی که در آن ها وجود دارد را به خوبی یاد بگیرید.

7- مشخص کردن تعداد صفحه و زمان برای مطالعه

اگر قبل از این که خواندن مبحث یا درسی را شروع کنید، زمان مشخصی را برای به اتمام رساندن آن در نظر بگیرید و سعی کنید تا در زمان تعیین شده مبحث را به پایان برسانید، خیلی کمتر دچار وسواس مطالعاتی خواهید شد و راحت تر می توانید این عادت را از خود دور کنید. در کنار این که ساعت را مشخص می کنید تعداد صفحاتی را هم که می خواهید در ساعت تعیین شده مطالعه کنید را مشخص کنید.

8- اعتماد به خود

به خودتان اعتماد داشته باشید و بعد از خواندن متن به خودتان بگویید که موضوع را فهمیده و نیاز به خواندن و تکرار مجدد آن نیست و اگر خیلی در مورد این که موضوع را فهمیده اید یا نه شک داشتید می توانید در مورد موضوعی که مطالعه کردید سوالاتی مطرح کنید. اگر به سوالات پاسخ دادید که متن را فهمیده و یاد گرفته اید و نیاز به مطالعه مجدد نیز نیست.

9- برای اینکه دچار وسواس مطالعاتی نشوید بهتر است مبحثی را که مطالعه می کنید به شکل زیر باشد:
  • قبل از شروع مطالعه هر مبحث، مدت زمان مطالعه را هم مشخص کنید. برای مثال مشخص کنید که تعداد 17 صفحه از شیمی سال دوم را در یک ساعت مطالعه کنید. اگر در نیم ساعت 7 صفحه را مطالعه کردید باید حواستان باشد که برای 10 صفحه باقی مانده نیم ساعت فرصت دارید.
  • اگر تصور می کنید که در همان دور اول مطالعه از یک مبحث باید تمام آن را یاد گرفته و متوجه شده باشید باید بدانید که این فرض شما تا حدی اشتباه است. زیرا وقتی می خواهید که با یک دور (یعنی همان دور اول) تمام مطالب را یاد بگیرید، هم دچار وسواس خواهید شد و هم یک مبحثی که حجم زیادی ندارد زمان زیادی را از شما خواهد گرفت. بنابراین تصمیم بگیرید که یک مبحث را در یک هفته یا دو هفته، یک یا دو بار مرور کنید. این مثال در درس زیست شناسی خیلی کار آمد و مفید است.
  • اگر از ماژیک های هایلایت استفاده می کنید در دور اول مطالعه حتما نکات مهم را علامت گذاری کنید.
  • بعد از پایان مطالعه هر مبحث، 10 الی 20 تست را از آن کار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *